Αρχική arrow Βαξεβανάκης Γιώργος
Βαξεβανάκης Γιώργος

FRANCIS ROGALLO

Share via email, networking sites and bookmark using any service!

FRANCIS ROGALLO 1912 – 2009

                         n124179197207 8729      rogallo couple
O πατέρας του Αιωροπτερισμού και των μέσων που βασίζονται στην ελεύθερη πτήση (Παραπέντε – Κιte surf – snow surf) έφυγε από τη ζωή στα 97 χρόνια του την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 στο Southern Shores,κοντά στο kitty Hawk ,NC,USA.
To 1948 o Francis και η γυναίκα του Gettrude εφηύραν την «εύκαμπτη πτέρυγα», ( Rogallo wing) η οποία οδήγησε  σε μία σειρά πτητικών συσκευών και επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά το κόσμο να βιώσουν τη χαρά της πτήσης άνευ κινητήρα. 
rogallo design
Τα καινοτομικά σχέδια τους  ανταποκρίνονται ευρέως στην ανάπτυξη του αιωροπτερισμού ,των Ultra Light ( υπερελαφρά αεροσκάφη), των Αλεξιπτώτων πλαγιάς ( Parapente) στα αλεξίπτωτα πτήσης ακριβείας, τους αετούς δέλτα, τους ακροβατικούς αετούς ,τoυς αετούς του kite surf και Kite board και αλλα.
O Francis Rogallo γεννήθηκε στο Sanger της Καλιφόρνια στις 27 Ιανουαρίου του 1912. Αποφοίτησε από το Standford με την ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού και αεροναυπηγού το 1935 , περίοδος η οποία αποκαλείται η χρυσή περίοδος της αεροπορίας. Ήτανε μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Αεροναυτικής (NACA – National Advisory Committee for Aeronautics ) σήμερα γνωστή ως NASA.
Το 1936 στο Hampton της Virginia ο Francis ήτανε υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της θεωρητικής και πειραματικής αεροδυναμικής έρευνας  και της ανάπτυξης και εξέλιξης των αεροπλάνων όπως και της διαχείρησης στην έρευνα του γιγαντιαίου χαμηλής ταχύτητας τούνελ αεροδυναμικής στη NASA σε ότι αφορούσε την εύκαμπτη πτέρυγα. Επίσης ήταν κάτοχος ευρεσιτεχνιών στον έλεγχο των πετρυγίων, των slots , των αεροτομών, των μοντέλων πτητικών στόχων  και των προοδευτικών αναπτύξεων στα πτητικά μέσα.
Όταν ο Francis και η γυναίκα του εφηύραν την ¨εύκαμπτη¨ πτέρυγα το όραμα τους ήταν να κατασκευάσουν μία αεροτομή η οποία θα επέτρεπε την χαμηλού κόστους προσωπική πτήση.
Το πείραμα του ζευγαριού βασίστηκε χρησιμοποιώντας μία ιδιο-κατασκευασμένη σήραγγα αέρος  κατασκευασμένη από χαρτόνι και ανεμιστήρες.
Το πρώτο επιτυχημένο πρωτότυπο ήταν κατασκευασμένο από τις κουρτίνες της κουζίνας της Gettrude.
H Πτέρυγα “Rogallo” θεωρείται η απλούστερη αεροτομή που έχει κατασκευαστεί. Ο Τύπος της αεροτομής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει φορτία, τανκς , jeep οπως και πτητικά μέσα  χειριζόμενα από πιλότο.
Για πολλά χρόνια το ζεύγος προσπαθούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον αμφοτέρων της Κυβέρνησης και της Βιομηχανίας για την “εύκαμπτη» πτέρυγα και τελικά πήραν την άδεια της κατασκευής ενός τέτοιου είδους αετού, προς πώληση, που για πρώτη φορά έγινε στο Connecticut.
Το 1953 όταν η εταιρία DuPont ανακοίνωσε τη δημιουργία του πλαστικού υφάσματος Mylar ο Rogallo αμέσως παρατήρησε ότι αυτό θα ήτανε το ιδανικότερο  για τον αετό του.
Έτσι το παιχνίδι των 5$ (Flexi kite)  ήτανε ένα από τα πρώτα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκε πλαστικό υλικό.
francis-gerturderogallowkit rogallo-flying-kite-c72
                   rogallo-with-kite-c72

Το ζεύγος ταξίδεψε σε πολλές εκδηλώσεις στη περιοχή ΒΔ της Αμερικής για να προωθήσει και να πετάξει το καινούριο παιχνίδι.
Στης 4 Οκτωβρίου του 1957 όταν το Ρωσικό Sputnik άρχισε να στέλνει το ηχητικό μήνυμα από τροχιά ,ο αγώνας του διαστήματος ήταν η αιτία για την ίδρυση της σημερινής NASA (National Aeronautics & Space Administration).
Τότε οι Rogallo παραχώρησαν τη πατέντα τους στη Κυβέρνηση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για  κοινωνικό όφελος.
Με τη βοήθεια του Francis στις αεροσύραγγες, η NASA άρχισε μία σειρά πειραμάτων δοκιμάζοντας την πτέρυγα του Rogallo που την μετονόμασε σε ¨Parawing” ομως  ακόμα και σήμερα πολλοί πιλότοι την αναφέρουν και την γνωρίζουν ως πτέρυγα Rogallo.
parawing parawing2


Η πτέρυγα δοκιμάστηκε σε ύψη των 200.000 ποδών και σε ταχύτητες Μach 3 με σκοπό να αξιολογηθεί σαν ένα εναλλακτικό σύστημα επαναφοράς των διαστημικών καψουλών Gemini και των χρησιμοποιημένων για την εκτόξευση τμημάτων του πυραύλου.
Το 1960 η NASA πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις, επανδρωμένες και μη,  ενός αεροσκάφους το οποίο έφερε πάνω του την πτέρυγα Parawing το οποίο αποκαλούσε ως «Ιπτάμενο Τζίπ» και ενός Parawing αετού με μετατρεπόμενο βάρος ανάρτησης , αποκαλούμενο “Paresev”.
49137870 parawing3
Καθώς ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει για την ιδέα της πτέρυγας του Rogallo, η δημιουργία μίας μεγάλης σειράς εύκαμπτων πτερύγων αναπτύχθηκε Παγκοσμίως , συμπεριλαμβανόμενων των αιωροπτέρων, των υπερελαφρών αεροσκαφών, των αλεξιπτώτων πλαγιάς και αλεξιπτώτων ελέγχου, των αετών του kite surf και του snow kite καθώς και πολλών άλλων εφαρμογών.
rogallospan

Ο Francis Rogallo αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για τη συνεισφορά του στην αθλητική αεροπορία. Τιμήθηκε στην Ιαπωνία, Αυστραλία, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία για τη συνεισφορά του στην προσωπική πτήση.
Θεωρείται παγκοσμίως ο πατέρας του αιωροπτερισμού και είναι η αιτία που εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν την πτήση που προέρχεται από την εφεύρεση της εύκαμπτης πτέρυγας.

733px-milesfagerlie early hg photo 760px-paresev 1-b in tow flight - gpn-2000-000212

                        rogallo-40s
Το 1963 η NASA επιβράβευσε με το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για τη γενναιοδωρία του να παραχωρήσει ελεύθερα στην κυβέρνηση τις πατέντες του. Το 1987 συμπεριλήφθηκε στο “North Carolina Hall of Fame”. Στις 11 Μαίου του 1987 το κέντρο ερευνών ¨NASA Langley¨αναγνώρισε τον Rogallo για τις πολλές συνεισφορές του στη πτήση.
Ο Francis επίσης αναγνωρίστηκε από την Εθνικό Αεροναυτικό και Διαστημικό Μουσείο του Ινστιτούτου Smithsonian για τα εξέχοντα κατορθώματα στην τεχνολογία της αεροδιαστημικής.
Η Gettrude πέθανε στις 28 Ιανουαρίου του 2008.
Η Οικογένεια συνεχίζεται από τα παιδιά τους Μarie R.Samuels, Robert S.Rogallo, Carol R.Sparks και Frances R. Mac Eachren.
Χιλιάδες λάτρεις του αιωροπτερισμού πήραν μαθήματα με αετούς της πτέρυγας του Rogallo στο Jockeys Ridge State Park, ένας τεράστιας έκτασης αμμόλοφος, πέντε μίλια μακριά από το σημείο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους.
O Francis Rogallo έκανε συχνές επισκέψεις στη περιοχή αυτή, πετώντας τον κόκκινο άσπρο αετό του, με τελευταία πτήση αυτή των 80ων γενεθλίων του.
Το 1992 ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Rogallo Foundation”. Στόχος του οργανισμού αυτού είναι να διατηρήσει τα ανεκτίμητα αρχεία, τεχνουργήματα και έρευνες, ερμηνεύοντας την απίστευτη ιστορία τους και προστατεύοντας τη κληρονομιά της ελεύθερης πτήσης.
Οπως σε όλο τον κόσμο , έτσι και εμείς οφείλουμε στον Francis την απερίγραπτη εμπειρία και τα συναισθήματα της ελεύθερης πτήσης. 

Γιώργος Βαξεβανάκης Δεκ.2009
Φωτογραφιες
http://images.google.gr/images?hl=el&rlz=1T4GGLL_elGR340GR340&um=1&q=francis+rogallo+photos&sa=N&start=0&ndsp=20
Video
http://www.youtube.com/watch?v=_U9oOggcWdE

Σχόλια (511)